Nya EU-standarder för kodning av ägg – vad ändras från och med den 8 november 2024?
Kodningen av ägg är obligatorisk i hela EU. Europeiska unionen har nu ytterligare höjt dessa standarder för transparens och säkerhet inom livsmedelsindustrin genom införandet av den nya förordningen om märkning av ägg*. Ändringen, som träder i kraft från och med den 8 november 2024, syftar till att förbättra spårbarheten och förhindra felmärkning genom att tydligt definiera platsen för äggmärkning.
Vad förändras i och med den nya förordningen?
Hittills har kodningen av ägg kunnat ske antingen direkt på produktionsplatsen eller vid den första förpackningsanläggningen som äggen levereras till. Detta ledde till problem med spårbarheten i praktiken och till felaktig kodning, eftersom ägg från olika gårdar och olika produktionssystem kunde blandas och märkas fel. För att säkerställa integriteten i leveranskedjan kräver EU nu att märkningen obligatoriskt måste ske vid äggens ursprung, det vill säga på producentens gård. Undantag är endast tillåtna under strikta villkor för att undvika att äventyra spårbarheten.
För optimal spårbarhet av ägg appliceras en fullständig kod på varje skal. Denna märkning gör det möjligt att spåra äggets resa när som helst.
- Den första siffran gör det möjligt för konsumenten att känna igen vilken typ av hönsuppfödningssystem det rör sig om.
- Följande två bokstäver gör det möjligt att identifiera värplandet: SE står för Sverige.
- Därefter används en kod som gör det möjligt att identifiera ursprungsgården.
De två första uppgifterna används också som konsumentupplysning, men jordbruksföretagets nummer är information för de behöriga tillsynsmyndigheterna.
Vilken märkning ska finnas på äggförpackningen?
Lådorna är till för att skydda äggen från stötar, lukt, ljus. Märkningen ska placeras på utsidan av förpackningen med väl synlig och lättläst tryck. Följande obligatoriska uppgifter måste anges på äggkartongerna för att den viktigaste informationen omedelbart ska kunna identifieras:
- Rekommenderat konsumtionsdatum (DCR).
- Uppgifter om uppfödning: ursprungsland, producentkod och uppfödningsmetod.
- Numret på förpackningscentret.
- Äggets storlek (S, M, L, XL)
- Uppfödningsmetoden.
- Kategorin “färsk” som symboliseras av bokstaven A för ägg som säljs till konsumenter.
Vad är det bästa sättet att koda på ägg?
I detta nya regulatoriska sammanhang kommer Videojet 1620 FG Food Grade-skrivaren in i bilden. Denna skrivare med kontinuerlig bläckstråleskrivare (CIJ) uppfyller inte bara kraven på livsmedelssäkerhet utan erbjuder också en rad fördelar som gör den till det perfekta valet för äggproducenter:
- Livsmedelsklassat bläck: Det är viktigt att använda bläck som uppfyller strikta EU-regler. Videojet 1620 FG använder bläck som är säkert att använda på livsmedel, vilket inte utgör några hälsorisker.
- Hög utskriftshastighet och kvalitet: I den snabba världen av livsmedelsproduktion är effektivitet nyckeln. Denna skrivare erbjuder hög utskriftshastighet utan att kompromissa med kvaliteten, vilket säkerställer en smidig produktions- och förpackningsprocess.
- Robusthet och tillförlitlighet: Videojet 1620 FG är byggd för den tuffa miljön inom livsmedelsproduktion. Dess hållbarhet säkerställer att producenterna kan lita på kontinuerlig operativ beredskap.
- Användarvänlighet: Med ett intuitivt användargränssnitt och enkla underhållsprocesser är Videojet 1620 FG lätt att använda och underhålla, vilket sparar tid och resurser.
- Anpassningsförmåga: Skrivaren kan anpassas till olika produktionslinjer och hastigheter, vilket gör den till en flexibel lösning för verksamheter av alla storlekar.
*Kommissionens delegerade förordning (EU) 2023/2464 av den 17 augusti 2023 om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller handelsnormer för ägg.